8: IT proff...?

 Professionaal on inimene, kes on oma äris saavutanud teatud edu, kes mõistab selgelt, mida ta saab ja mida mitte, ning ei püüa enda kanda võtta rohkem, kui ta suudab.

Professionaal on inimene, kes suhtub oma töösse lugupidavalt. Näiteks programmeerija, kes teeb kõike õigel ajal, teab piisavalt, oskab oma toodet esitleda, oskab puhata ja on seda äri teinud vähemalt mitu aastat. Käsitööliseks oleks antud näites inimene, kellele ilmselt meeldib programmeerimine, kuid kellel puudub hästi välja töötatud plaan, ta ei tea, kuidas tööst puhata õigesti ja enamasti ei vii oma tööd ideaalini.

Nüüd ei erista isegi haridus neid mõisteid, sest raamatuid, teavet Internetis ja töökogemust on piisavalt, et saada parem kui ülikooli lõpetanud amatöör. Kuid mitte kõigi ametite puhul  näiteks hambaarstile õppimine on asendamatud, samuti sünnitusabile.

Võrreldes proffiga käsitööline on nagu diletant ehk proff suudab toime tulla emotsioonidega, keskenduda õigel ajal ja näidata kõike, milleks ta on võimeline. Tavaliselt öeldakse, et professionaal oskab lihtsas keeles selgitada kõige keerukamat algoritmi, et isegi laps saaks aru, millest on kõne.

Tänapäeval on professionaali ja diletanti piirid muutunud vähem märgatavaks, kuid inimesega suheldes ja tema tulemusi vaadates saab kindlaks teha oskuste taseme ja mõista, kes täpselt teie ees on: "käsitööline", professionaal või keegi vahepealne.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

9: IT juhtimine ja riskihaldus

12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus